Про нас

Щоб краще збагнути життя Ордену з його традиціями, необхідно реалізовувати гасло св. Бенедикта “Щоб у всьому був прославлений Господь", та постійно повертатися до джерел Статуту Засновника . Тому монахиня-бенедиктинка намагаєтся перебувати в поставі відкритого серця, шукати Бога і пізнавати Його передусім на молитві,також під час праці та в контактах з іншою людиною. Спільне життя в родинній атмосфері( яке є Школою Служби Господньої, як називав його св. Бенедикт)- це є постійне навернення в присутності Бога, це пошук Бога в тиші укритого життя, прославляючи Його у всіх подіях щодення, також закохання у Христі Євхаристійному, присвячування часу на перебування з Ним, щоб силою молитви діяти на переміну обличчя світу. Кожна сфера життя має бути прославленням Бога. Наслідуючи Ісуса Христа, кожна монахиня за прикладом свого Засновника, повинна прагнути втілювати Христовий послух та смирення.в чистоті свого серця.

Головним обов’язком в Ордені є хоровий григоріанський спів і рецитація Псалтиря, бо Слава Господня має важливе і вічне значення, тому стоїть на першому місці в бенедиктинських спільнотах.

Засновник назвав свій Орден Школою Служби Господньої в якій маємо вчитися кохати і вдосконалювати себе через реалізацію своїх обітів . Постійне бажання бути сьогодні ліпшим, ніж вчора (це один з п’яті обітів, які складаються в Ордені) і прагнення вдосконалювати життя, щоб щораз краще служити Господу- це і є основа духовного зросту в душі монахині.

Метою життя в бенедиктинському монастирі є реалізувати гасло Засновника “Щоб у всьому був прославлений Господь” тобто, як каже Статут, нічого не цінити вище над Христа.

Історія бенедиктинського монастиря в Житомирі є порівняно дуже короткою, але глибоко сягає своїм корінням материнського монастиря у Вільнюсі, який дав початок цій молодій фундації. Початок монашого життя Сестер Бенедиктинок в Житомирі сягає 1988 року, коли декілька монахинь(с.Бенедикта Дворецька та с.Ядвіга Комарницька) приїхало на нову фундацію з Вільнюського монастиря, якому на той час виповнилося 368 років, (був заснований в 1620 році). Ініціаторкою фундації на Україні була Настоятелька Вільнюського монастиря Мати Гавриїла Гайлевич OSB, яка розпізнала Божу волю в тому, щоб нова фундація повстала власне в м. Житомирі. Життя Сестер на самому початку було пов’язане з великими труднощами матеріальними, фінансовими, але не дивлячись на тяжки умови, спільнота почала розвиватися. Єпископ Ординарій Києво-Житомирської дієцезії Йоан Пурвінський запросив Сестер Бенедиктинок до своєї дієцезії, власне до Житомира при Кафедральному Соборі Св. Софії. Сестри працювали з дітьми та молоддю як катехетки, також в бібліотеці; займалися шиттям і гафтуванням всіх літургійних шат не лише для храму, але і для всієї дієцезії. В 1995 році розпочалася будова нового монастиря з каплицею для прихожан. Сестри перебували в тимчасовому будинку протягом тривання будови, при цьому розпізнавали волю Божу і старалися виконувати її. Намагалися зблизитись до джерела, до своєї спадщини, котру св. Бенедикт палко прагнув передати своїм синам та дочкам, щоб вони щораз глибше пізнавали і реалізували свою харизму. 8 грудня 1993 року відбулася одна з важливіших історичних подій в житті Сестер і цілого Ордену на Україні - відбулося закриття кляузури, згідно Статуту св. Бенедикта, єпископом Києво-Житомирської дієцезії Йоаном Пурвінським. Від 2004 року спільнота Сестер почала функціонувати в новому будинку монастиря, хоч будова цілковито ще не була закінченою. 24 вересня 2006 року відбулося освячення і консекрація монастиря і каплиці для вірних під покровом Непорочного Зачаття Матері Божої.З 2014 року наш монастир має статус абатства. Від 2018 року є афілійованим до Конгрегації Благовіщення Пресвятої Діви Марії, заснованої блаженним Колумбом Мармьоном.

Крихта Слова Божого

"Ви, що пішли за мною сидітимете на дванадцятьох престолах, щоб судити дванадцять поколінь Ізраїля." Мт 19,28

Години св. Служби

Сьогодні (11.07): карантин

Завтра (12.07): карантин

Слово св. Бенедикта

Якщо хтось потребує допомоги, повинен її отримати, з іншого боку, якщо має більше вільного часу, нехай слухняно виконає усе, що йому доручать

св. Бенедикт

св. Бенедикт

Copyright © 2010-2012 Монастир сестер Бенедиктинок в Житомирі