Медальйон Св. Бенедикта
Медальйони, хрести, розарії, фігурки, ікони й інші релігійні предмети з давнього часу використовуються як засіб передавати й виражати нашу релігійну відданість Богу й святим. Ікони й зображення Христа і святих особливо популярні серед східних християн як допомога у вираженні християнської приналежності та відданості.
Тому використання будь-яких релігійних предметів призначено бути засобом нагадування нам про Бога й натхненням нашої готовності і бажання служити Богові та нашим близьким. З таким розумінням ми відмовляємося використовувати будь-які релігійні предмети в якості простих оберегів, або предметів, що мають яку-небудь магічну силу, яка принесе нам вдачу або поліпшить здоров'я, тому що таке не є християнським розумінням.
Походження Медальйона Св. Бенедикта
Для ранніх християн хрест був самим улюбленим символом і знаком їхньої віри в Христа. З писань Св. Григорія Великого (540-604) ми знаємо, що у Св. Бенедикта була глибока віра в Хрест і за допомогою знака хреста він творив чудеса. Така віра й особлива відданість Хресту передавалася через покоління бенедиктинців.
Відданість Хресту Христа також дала початок карбування медалей із зображенням Св. Бенедикта, що тримає хрест у правій руці і його "Статут монастирів" в іншій руці. Таким чином, Хрест завжди близько асоціювався з Медальйоном Св. Бенедикта, який часто називають Медальйон-Хрест Св. Бенедикта.
Згодом були зроблені різні доповнення, такі як латинське прохання по краях медалі, яке просить дати нам сили в годину смерті через присутність Св. Бенедикта.
Ми не знаємо, коли був викарбуваний перший медальйон Св. Бенедикта. На якомусь етапі історії кілька заголовних букв були поміщені навколо великої фігури хреста на звороті медальйона. Довгий час значення цих букв було невідоме, але в 1647 г. в Абатстві Меттена в Баварії був знайдений манускрипт, що датується 1415 роком, який пояснював ці букви. Вони були першими буквами латинської молитви вигнання сатани.
Хрест Вічного Спасіння
Medal sw. Benedykta На лицьовій стороні медальйона знаходиться зображення Св. Бенедикта. У правій руці він тримає хрест, символ християнського спасіння. Хрест служить нагадуванням нам про старанну працю, виконану в основному бенедиктинськими монахами монахинями, особливо з 6-го по 9-10 століття, по поширенню Євангелія й цивілізації в Англії і Європі.
Статут і Ворон
У лівій руці Св. Бенедикт тримає Статут для Монастирів, який може бути коротко описаний словами Прологу, які призивають нас "йти Божими шляхами, будучи веденими Євангелієм".
На постаменті праворуч від Св. Бенедикта міститься отруєна чаша, яка розкололась коли він її перехрестив. На постаменті ліворуч – ворон, готовий віднести буханець отруєного хліба, який передав Св. Бенедикту його заздрий ворог.
C. S. P. B.
Над чашею й вороном містяться латинські слова: Crux s. patris Benedicti (Хрест нашого святого отця Бенедикта). На краях медальйона, обрамляючи фігуру Бенедикта, розташовані латинські слова: Eius in obitu nostro praesentia muniamur! (Так збільшиться сила наша його присутністю в годину смерті нашої!).
Бенедиктинці завжди вважали Св. Бенедикта своїм заступником до щасливої смерті. Він сам помер у каплиці Монте-Kaсіно, коли стояв з розпростертими до неба руками, підтримуваний братами монастиря, незабаром після того, як Св. Бенедикт прийняв Святе Причастя.
Зворотна сторона Медальйона
Medal sw. Benedykta На звороті медальйона основне зображення становить хрест. На сторонах хреста перші букви латинської молитви: Crux sacra sit mihi lux! Nunquam draco sit mihi dux! (Святий Хрест нехай буде для мене світлом! Нехай злий дух не буде моїм проводирем!).
У кутах хреста букви C S P B означають Crux Sancti Patris Benedicti (Хрест нашого святого отця Бенедикта).
Мир
Над хрестом написане слово PAX (мир), яке вже багато століть є основним закликом Бенедиктинців. По краях зворотної сторони медалі розташовані букви V R S N S M V - S M Q L I V B, які є першими буквами, як уже згадувалося вище, латинської молитви екзорцизму проти сатани: Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas! (Йди геть, сатано! Не намовляй мене до марнославства! Злим є те, що пропонуєш. Сам пий отруту!)
Використання медальйона
Медальйон можна носити як кулон на ланцюжку на шиї, прикріплювати його до розарію, зберігати в кишені або гаманці, або помістити в машину або будинок. Медальйон часто кладуть у фундамент будинків або будівель, у стіни сараїв, комор, або в офіси.
Метою використання медальйонів у кожному з вищезгаданих способів є призвати Боже благословення і захист для нас, де б ми не перебували, а також на наші будинки, власність, особливо за посередництвом Св. Бенедикта. Через усвідомлене і праведне використання медальйона, це стає як би постійною тихою молитвою й нагадуванням для нас нашої гідності як послідовників Христа.
Медальйон – це молитва вигнання сатани, молитва про силу під час спокус, молитва за мир між нами і народами миру, молитва про те, щоб Хрест Христа став нашим світлом і провідником, молитва про тверду відмову від усього злого, молитва прохання, щоб ми могли із християнською мужністю "йти Божими шляхами, і бути веденими Євангелієм", до чого призиває нас Св. Бенедикт.
Вивчання послідовності написів і зображень на обох сторонах медальйона дасть нам сприятливий духовний досвід. Над уроками, знайденими там можна роздумувати знову й знову, що принесе дійсний мир розуму та серця в нашім житті під час боротьби, щоб подолати слабості нашої людської природи й усвідомити, що наш людський стан недосконалий, але що за допомогою Бога й заступництва святих наш стан поліпшується.
Медальйон Св. Бенедикта може служити постійним нагадуванням нашої потреби брати свій хрест щодня й "йти за істинним Царем, Господом нашим Христом", і тим самим перебувати в науці "ділитися його небесним царством", до чого призиває Св. Бенедикт у пролозі свого Статуту.
Затверджене благословення Медальйона Св. Бенедикта
Медальйони Св. Бенедикта є сакраменталіями, які можуть бути законно благословлені будь-яким священиком – не обов'язково бенедиктинським (інстр. від 26 вересня 1964 р., Кан. 1168). Для цього може бути використана наступна форма (у перекладі з англійської версії).

А. Наш захист в імені Господа
Б. Який сотворив небо і землю
В ім'я Бога Отця Всемогутнього, що створив небо і землю, моря й усе, що їх наповнює, я благословляю ці медальйони проти сил і нападок диявола. Нехай усі, хто віддано використовують ці медальйони, будуть благословлені здоров'ям душі й тіла. В ім'я Отця Всемогутнього, Сина Ісуса Христа нашого Господа і Святого Духа, і в любові Господа Ісуса Христа, який прийде в останній день судити вогнем живих, мертвих, і увесь світ. Амінь.
Молимося. Всемогутній Боже, безмежне джерело всіх добрих справ, ми смиренно просимо через Св. Бенедикта, щоб ти пролив свої благословення на ці медальйони. Нехай ті, хто використовують їх віддано й щиро прагнуть творити добрі справи, будуть благословлені тобою здоров'ям душі й тіла, милістю святого життя й звільненням від тимчасового покарання від гріха.
Нехай вони також за допомогою твоєї милостивої любові протистоять спокусам зла та вправляються у вчинках істинного милосердя й справедливості до всіх, щоб одного разу стати чистими від гріха і святими у Твоїй присутності. Просимо про це через Господа нашого Ісуса Христа. Амінь.
Медальйони потім окроплюються святою водою.

Крихта Слова Божого

Години св. Служби

Сьогодні (18.10):

Завтра (19.10):

Слово св. Бенедикта

А коли диявол щось брату дораджує, то він спокуси розбиває об Христа як об скелю

св. Бенедикт

св. Бенедикт

Copyright © 2010-2012 Монастир сестер Бенедиктинок в Житомирі